in Cultura

La Cantània fa 25 anys amb “Rambla Llibertat”

He tingut l’oportunitat d’assistir com a públic a una de les sessions de la Cantània d’enguany que es realitzen majoritàriament a L’Auditori de Barcelona, però que també tenen lloc en altres 16 poblacions catalanes i de fora de Catalunya. Aquest 2014, 83 concerts i quasi un total de 40.000 nens i nenes d’escoles del país han participat en aquest projecte que ha celebrat el seus 25 anys en plena forma, amb l’obra “Rambla Llibertat” del compositor Albert Carbonell amb text de March Rossich.

“Rambla Llibertat” és un barri on l’alegria es respira arreu i la concòrdia es viu de manera genuïna. Aquest cas tan especial desperta l’interès d’Estela, una atrafegada periodista de la televisió, sempre a la recerca de notícies insòlites, i ara disposada a descobrir quin secret hi ha al darrera d’un fet tan inusual. Gómez, el seu nou càmera, li farà obrir els ulls i l’ajudarà a entendre que una comunitat lliure i feliç és la suma i convivència de totes les llibertats individuals i que el que fa la Rambla tan especial és que els seus veïns gaudeixen de la pròpia llibertat sense oblidar mai el respecte als altres.

I el resultat de tot això és simplement emocionant. Veure la il·lusió a les cares dels nens i nenes en sentir-se protagonistes per un dia d’un espectacle que aplega a un gran nombre de persones, la majoria pares i mares, que no es volen perdre l’estampa dels seus fills cantant a l’auditori, i gaudir d’una obra de més d’una hora cantada per tots ells i que es fa curta, molt curta, no és fruit de la improvització sinó d’un projecte innovador en el camp de la música que afavoreix la participació i la cohesió dels alumnes del país.

Us deixo algunes fotografies de la sessió a la que vaig poder assitir perquè us feu una idea de la grandiositat del projecte.

Què és la Cantània?

Cantània va néixer com un projecte de l’IMEB de l’Ajuntament de Barcelona i actualment s’organitza i es produeix per L’Auditori. Des de 1989, s’encarrega la composició d’una cantata infantil a un compositor català de prestigi que crea una obra que compleixi amb els objectius d’aquesta activitat: que es canti bàsicament amb una veu, que hi hagi un gran cor de nens i nenes a l’escenari i que hi participin músics professionals d’alt nivell. El projecte compta amb la participació de centenars d’escoles de primària, amb 3 sessions de formació organitzades al llarg de l’any per tal que preparin el seu alumnat per als concerts finals. El treball des de l’organització i des de les aules permeten que després d’un únic assaig general tingui lloc la interpretació de la cantata en concert amb les famílies i amics de públic.

Escriu un comentari!

Comment